Höstblotet logo

FAQ

Den 19e november är det dags för Blekingska Nationens bal Höstblotet. Eftersom många inte riktigt vet vad en nationsbal i allmänhet innebär skall vi försöka reda ut begreppen och skingra några frågetecken här.

Fråga: Vad är en nationsbal egentligen?
Svar: En nationsbal är den största och roligaste festen som nationen ställer till med på hela året!

Fråga: Varför heter balen Höstblotet?
Svar: Förr i tiden, enligt myten, beboddes Blekinge av det vilda folkslaget Herulerna, vars sedvänjor innefattade blodsoffer. Det enda som offras nuförtiden är dock morgondagens välbefinnande!

Fråga: Vem får gå på balen?
Svar: Alla! På balen möts nya och gamla blekingar från olika generationer för att festa och ha trevligt tillsammans. Även om du inte är medlem i nationen är du varmt välkommen på balen.

Fråga: Det verkar så dyrt med 845 kr för balen, vad ingår egentligen?
Svar: En exklusiv trerätters middag med snaps och öl, vin och punsch. Underhållning och högtidliga tal och dans till storband efter middagen, duktiga DJ:s att fortsätta dansen till härligt sällskap och allmän yra! Allt detta i hjärtat av Lund, i AF-borgen.

Fråga: Vad ska man ha en medalj till?
Svar: Medaljen har man för att visa att man varit med på denna otroliga fest. Höstblotet har ett nytt medaljsystem, där man får en finare valör på sin medalj efter att ha deltagit på ett visst antal Höstblot. Mer om detta finns att läsa under "medalj".

Fråga: Vad ska man ha på sig?
Svar: Klädkoden för balen är högtidsdräkt. Det innebär frack eller balklänning, eller om man vill, folkdräkt. Eller Stor mässdräkt om man råkar vara militär. Om du bara vill komma på eftersläppet är klädkoden mörk kostym. Klänningarna som bärs till eftersläppet skall sträcka sig till nedanför knäna medans balklänningarna ska nå till anklarna.

Vid frågor om klädkoden, kontakta övermarskalken på overmarskalk@blekingska.se.

Fråga: Om jag känner mig osäker på dansstegen eller vilka bestick jag ska börja med?
Svar: Blekingska nationen anordnar en kombinerad danskurs & etikettskväll under en kväll november, håll utkik för datum på hemsidan.